Minister Fronc sa zaujímal o výstavbu telocvične ZŠ v Prešove

12.09.2005 Prešov

Prešov 12. septembra (TASR) - Minister školstva SR Martin Fronc verí, že telocvičňa pri Základnej škole (ZŠ) na Sibírskej ulici v Prešove bude hotová ešte po...
Prešov 12. septembra (TASR) - Minister školstva SR Martin Fronc verí, že telocvičňa pri Základnej škole (ZŠ) na Sibírskej ulici v Prešove bude hotová ešte počas obdobia, keď je ministrom. Povedal to dnes s úsmevom pred novinármi po obhliadke stavby. Verný svojej opatrnosti v dávaní akýchkoľvek sľubov si však netrúfol odhadnúť koľko peňazí na dokončenie stavby poskytne ministerstvo.

Plneorganizovanú ZŠ navštevuje v súčasnosti v 40 triedach 900 žiakov. Telocvičňa im veľmi chýba. Stavba bola síce naprojektovaná v rámci tzv. komplexnej bytovej vybavenosti ešte pred novembrom 1989, no nepodarilo sa ju postaviť. Pôvodné náklady činili 60 miliónov Sk, teraz na asi 105 miliónov Sk. Ako povedal primátor Prešova Milan Benč, vlani prerobili projekt tak, že hotová telocvičná by vyšla na 39 miliónov Sk. Na tento účel prešovská samospráva dostala od Froncovho rezortu šesť miliónov, sama prispela deviatimi, takže zostáva nevykrytých ešte 24 miliónov Sk.
Fronc pripomenul, že chce častejšie navštevovať školy, zaujímať sa o názory na pripravovanú reformu vzdelávania pod názvom Naučme sa učiť – učíme sa pre život. Skončená reforma financovania školstva sa podľa neho stretla s pozitívnym ohlasom. To, že občas zamrzne prísun peňazí z centra do škôl má podľa ministra aj viacero objektívnych príčin. Každopádne je však v rezorte o jednu miliardu Sk viac ako prv. Fronc prízvukoval, že reforma vzdelávania nie je len prijatie školského zákona.
Minister odmietol kritiku na krajské školské úrady ako zbytočný medzičlánok. „ Treba, aby za niektoré veci ako obsah, forma vzdelávania, zodpovedal štát, “ povedal. Tieto úrady zabezpečujú akú-takú centralizáciu v školstve. Na druhej strane je zo všetkých špecializovaných štátnych administratív najskromnejšia práve sieť školstva, uviedol šéf rezortu školstva.
 

Vyberte región

mark